Regulatory temperatury a zastosowanie w przemyśle
29 grudnia, 2020

Pojemniki próżniowe szklane czy plastikowe – które wybrać?

Starasz się na co dzień dbać o to, by marnować jak najmniej jedzenia oraz go nie wyrzucać? To bardzo ważna postawa, z którą na szczęście identyfikuje się coraz więcej osób. Marnowanie jedzenia to poważny problem XXI wieku- na całym świecie rocznie marnuje się miliony ton jedzenia na różnych etapach jego produkcji, a Polska jest pod tym względem na niechlubnym 5. miejscu wśród krajów UE. Pojemniki próżniowe to świetna alternatywa dla tradycyjnego przechowywania żywności i zachowywania jego świeżości na dłużej. Tylko jakie pojemniki wybrać- szklane czy plastikowe?

Pojemniki próżniowe szklane

Jeśli przeglądamy oferty sklepów internetowych i szukamy pojemników próżniowych, od razu widzimy, że wybór mamy dwojaki- możemy wybrać pojemniki szklane lub plastikowe. Oba rodzaje działają oczywiście w ten sam sposób wykorzystując próżnię, a to co wybierzemy dotyczy raczej kwestii estetycznej i tego co bardziej nam się podoba.

Pojemniki szklane są na pewno daleko bardziej eleganckie niż ich plastikowe odpowiedniki. Mogą służyć nie tylko do przechowywania jedzenia, ale także po zdjęciu pokrywy można śmiało zaserwować z nich jedzenie prosto na stół. Ważną cechą szkła jest to, iż jest ono chemicznie obojętne, nie będzie więc wchodziło w żadne reakcje z przechowywanymi w nim potrawami. Szkło jest także łatwe w myciu oraz można je myć i ręcznie i w zmywarce. Ponadto w szkle można podgrzać przechowywaną próżniowo potrawę od razu po wyjęciu z lodówki i włożeniu do mikrofalówki- takie podgrzewanie w mikrofalówce nie będzie zazwyczaj możliwe w przypadku opakować plastikowych.

Ale pojemniki szklane mają niestety kilka dość istotnych wad. Po pierwsze można je oczywiście stłuc, są też sporo cięższe niż pojemniki plastikowe. Wadą pojemników szklanych jest także to, iż są one zazwyczaj droższe niż ich plastikowe odpowiedniki.

Plastikowe pojemniki próżniowe

Swoje wady i zalety mają także pojemniki wykonane z twardego i odpornego na uszkodzenia mechaniczne plastiku. Są one zdecydowanie lżejsze od swoich szklanych odpowiedników, można je dostać w różnych pojemnościach i kształtach, a ich jedną z największych zalet jest to, iż nie tłuką się i można w nich przechowywać każdy rodzaj pokarmów- pokarmy sypkie, zupy, sosy i marynaty, warzywa, owoce, nawet pieczywo i ciastka.

To, na co trzeba zwrócić uwagę kupując pojemniki plastikowe to to, by sprawdzić, czy są one atestowane. Zawsze trzeba sprawdzić, czy dane pojemniki są wolne od szkodliwego bisfenolu A. Czym jest ta substancja? Bisfenol A to związek organiczny z grupy fenoli, bardzo często stosowany przy produkcji artykułów z tworzyw sztucznych, głównie poliwęglanowych. Ma on za zadanie sprawiać, by produkowane z jego dodatkiem pojemniki były m.in. przejrzyste i lekkie. Odpowiedzialne marki (tak jak np. SeeYoo) nie stosują go jednak w swoich produktach, gdyż bisfenol A ma bardzo niekorzystny wpływ na zdrowie człowieka. Może on powodować poważne zaburzenia gospodarki hormonalnej, zaburzać płodność, drażnić drogi oddechowe, wywoływać alergie, a także przyczyniać się do rozwoju otyłości, cukrzycy, a nawet prowadzić do powstawania raka piersi czy prostaty.

Tak więc to od nas zależy jakie opakowania próżniowe wybierzemy. Oba rozwiązania się dobre i mają swoje zalety. Najważniejszym jest, by sięgać po pojemniki próżniowe z atestami i certyfikatami, bezpieczne w użyciu.

Oceń wpis!
[Ocen: 0 Średnia: 0]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wykorzystujemy pliki cookies do prawidłowego działania strony, aby oferować funkcje społecznościowe, analizować ruch i prowadzić działania marketingowe. Więcej informacji znajdziesz w polityce cookies.
Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies? Ok